aa-wit-grijs
Een kwestie van smaak: waarom blik de toekomst heeft - Awareness Academy
1500
post-template-default,single,single-post,postid-1500,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qi-blocks-1.0.9,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1543

Een kwestie van smaak: waarom blik de toekomst heeft

Mineraalwater, mixdrankjes, speciaalbieren en zelfs wijn. Blik wordt voor een steeds groter drankenassortiment gebruikt. Ooit was blik uitsluitend het domein van massaal geproduceerde dranken zoals pils of frisdrank. Hierdoor heeft het drankblikje voor oudere consumenten een goedkoop imago. Maar blik heeft zoveel voordelen dat we blik steeds vaker tegenkomen in supermarkten en speciaalzaken. Wat zijn deze voordelen waardoor producenten van bijzondere dranken steeds vaker kiezen voor blik?

Handig

Blik is licht in gewicht en praktisch onbreekbaar. Drankblikjes zijn bovendien snel te koelen. Dit maakt blik de ideale reisgenoot. Blik geeft de mogelijkheid om overal van bijzondere drankjes te kunnen genieten, waar je ook bent. Dit spreekt vooral jongere consumenten aan die veel onderweg zijn. Maar blik is niet alleen aantrekkelijk voor de actieve consument, ook voor de producent en distributeur biedt blik veel voordelen. Doordat blik zo licht, onbreekbaar en bovendien goed stapelbaar is, is blik een logistieke kampioen.

Optimale smaakbeleving

Blik is licht- en luchtdicht. Hierdoor beschermt blik de unieke smaak van speciale dranken. Door de aluminium verpakking komt immers geen zonlicht of zuurstof. Om de consument een optimale smaakbeleving te bieden, kiezen steeds meer brouwerijen er daarom voor hun speciaalbieren op blik af te vullen. Dit zogenaamde craft bier, ambachtelijk gebrouwen door kleine onafhankelijke brouwerijen, wordt steeds populairder. Bij speciaalbieren draait het om bijzondere smaken van met name hoppige bieren zoals IPA’s. Wat dit bier extra speciaal maakt is dat het vaak in beperkte oplages (batches) wordt gebrouwen en gedistribueerd. Bierliefhebbers gaan bewust op zoek naar deze bieren bij de speciaalzaak of doen zelfs een voorbestelling, al dan niet in combinatie met een abonnement.

Zo hebben de brouwers van Uiltje om hun fijnproevers de beste smaakervaring te laten beleven Fresh & Fast bedacht. Met dit abonnement worden alle hop-forward bieren – die zo vers mogelijk gedronken moeten worden als je de unieke smaak wilt ervaren – twee keer per maand thuisbezorgd kort nadat de bieren gebrouwen zijn. Uiltje kiest daarbij uitsluitend voor afvullen op blik, omdat zo de smaak, geur en kwaliteit het best behouden blijven.

Voor kleine onafhankelijke brouwerijen kan het opzetten van een afvullijn op blik wel een financiële uitdaging zijn. Toch slagen kleine brouwerijen er steeds vaker in nieuwe speciale blikbieren op de markt te brengen door samen te werken met externe partijen. Zo presenteerde Walhalla begin november twee nieuwe bieren, uitsluitend verkrijgbaar in blik. Een mobiele blikafvuller van een blikproducent bood uitkomst voor de kleine Amsterdamse brouwerij.

Duurzaam

‘Blik heeft zoveel voordelen, het is sowieso de toekomst’, aldus Robbert Uyleman van brouwerij Uiltje in een artikel vorig jaar in de Volkskrant over de opkomst van speciaalbier in blik. De keuze voor blik is logisch: blik zorgt er niet alleen voor dat de unieke smaak behouden blijft en bijzondere nicheproducten makkelijker gedistribueerd kunnen worden, maar het is ook nog eens duurzaam. Met blik gebruik je minder en lichter verpakkingsmateriaal dat je product ook nog eens langer houdbaar maakt. Blik is bovendien eindeloos recycleerbaar. Dat maakt blik toekomstbestendig.

Wijn na bier geeft plezier

Waar speciaalbier in blik het nieuwe normaal lijkt te worden, begint de Europese consument ook langzaam te wennen aan het idee van wijn in blik. De voordelen zijn opnieuw groot. Blikjes zijn lichter dan een glazen fles, onbreekbaar, snel te koelen en beschermen perfect de smaak van de diverse soorten wijn. 

Wijn in blik wordt soms als een nieuwe vondst gepresenteerd, maar in de Amerikaanse wijnstaat Californië bestaat wijn in blik al sinds 1936. In de jaren vijftig werd het idee coast to coast omarmd, maar ook weer losgelaten omdat er door de zuurtegraad van wijn kleine gaatjes ontstonden in de drankblikjes van die tijd. Sinds 1980 maakt wijn in blik een comeback, dit keer in aluminium blikjes voorzien van een speciale coating

Eenpersoonsporties wijn in blik zijn handig voor als je slechts één glas wilt of om beter bij te kunnen houden hoeveel alcohol je consumeert. Bijkomend voordeel voor wijnproducenten is dat ze met trendy slim cans voorzien van frisse, kleurige prints een jonger publiek kunnen bereiken. Deze consumenten zijn uit op gebruiksgemak en maken graag bewuste keuzes passend bij hun actieve levensstijl. Duurzaam verpakte eenpersoonsporties horen daarbij. Wijn wordt zo een nieuw, modern product dat een nieuw publiek aanspreekt.

Blik heeft de toekomst

Dus wil je lekker genieten van een speciaalbiertje, wijntje of mixdrankje, waar je ook bent? Over smaak valt niet te twisten, maar over de smaakbeleving van een drankje uit blik zeker niet! De praktische en stijlvolle combinatie van smaak en duurzaamheid is terecht een winnende formule.


© Awareness Academy | December 2018 | Voor Beverage Can Benelux in opdracht van Burson Cohn & Wolfe (BCW).

Online publicatie in Verpakkenmagazine.nl.

Diana Kretschmann
info@awarenessacademy.nu
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.